Étkeztetési információk

Az élelmezésvezető és a dietetikus feladatai az iskolai gyermek közétkeztetésben

Tisztelt Olvasóink! Kedves Fogyasztók!

A kerületi általános iskolákba és gimnáziumokba a D+M Vendéglátó Kft. és a Kinder F. és K. Vendéglátó Kft. szolgáltató szállítja a tanulók számára a menzai ételt az Önkormányzat megrendelése alapján.

Alábbi tájékoztatóban az élelmezésvezető és dietetikusunk mutatkozik be. Amennyiben tevékenységük felkeltette érdeklődésüket, kérdéseiket az IMFK „Írjon nekünk”  https://imfk.bp13.hu/elerhetosegeink/címre küldhetik el, azokra szívesen válaszolunk.

Az élelmezésvezető és a dietetikus feladatai az iskolai gyermek közétkeztetésben

Az élelmezésvezető feladatai:

A jogszabályi előírásoknak megfelelően összeállítja az ellátottak étlapjait. Megtervezi a közétkeztetés számára megadott különböző korcsoportok részére előírt tápanyagszükségletet, kiszámítja az ételek tápanyagtartalmát, figyel a fogyasztók szükséges napi energia bevitelére. Gondot fordít az étrendek változatosságára, időszerűségére, táplálkozás-élettani szempontok szerinti megítélésére. Az étlaptervezés során összehangolja a megrendelő, a fogyasztók igényeit a közétkeztetés során biztosítható szolgáltatással.

Étrendi típusok szerint meghatározza, előírja az egészséges táplálkozásnak és tápanyagtartalomnak megfelelő ételkészítési technológiákat. Felügyeli és ellenőrzi a főzőkonyhák tevékenységét, az ételkészítést és az elkészült ételeket.

Étlapterv összeállításakor anyaghányadot, költségkalkulációt készít. Figyelemmel kíséri az anyagfelhasználást, az árukészletet, árukiadást, az étel-alapanyagok és konyhai eszközök beszerzéseit, veszteségszámításokat végez. Leltározási, selejtezési feladatok végrehajtását szervezi és ezekben tevékenyen részt vesz.

Az élelmezésvezető érvényesíti, betartatja a HACCP – „a jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer” – előírásait, a minőségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági, higiéniai eljárásokat; a hatósági munkavédelmi, környezetvédelmi és tűzrendészeti követelményeket.

Elkészíti, betartatja és betartja az étkeztetési szolgáltató ellenőrzési tervet. Ellenőrzi a közétkeztetéssel és konyhák üzemeltetésével összefüggő jogszabályok, hatósági előírások betartását, azokat egyezteti a helyi sajátosságokkal és adottságokkal. Fogadja a hatósági ellenőröket, együttműködik, segíti munkájukat.

Munkája során használja az informatikai és telekommunikációs eszközöket, működteti az étkeztetéssel kapcsolatos információs rendszert, levelezést folytat a partnerekkel. Napi munkájába tartoznak az adminisztrációs elszámolások, a bizonylatok kezelése.

Felelős az élelmezési tevékenység gazdaságos, költséghatékony ellátásáért, a termelési feltételek és az élelmezési ellátás hatékonyságának összhangjáért.

A dietetikus  főbb feladatai:

  • A diétás étlapok tervezése, az étlaptervező szoftver ismerete, használata;
  • A diétás ételek elkészítésének segítése, felügyelete és ellenőrzése;
  • A tanulói szakorvosi igazolások elbírálása, a diéta jóváhagyása;
  • Folyamatos munkakapcsolatban van az élelmezésvezetőkkel: velük együttműködve, számukra a normál étlapok – hatályos rendelet szerinti – összeállításában nyújt segítséget;
  • Részt vesz az étkeztetési pályázatok szakmai anyagainak (étlapok, kiszabatok) elkészítésében.

 

Készítette: D+M Vendéglátó Kft.és Kinder F. és K. Vendéglátó Kft., 2025. január

Írjon nekünk!

Amennyiben kérdése, észrevétele van, van tájékoztatást szeretne kérni írjon nekünk.

Kérdésem van