![](https://imfk.bp13.hu/wp-content/themes/wp-bp13-2024/assets/images/backgrounds/single_bg_imfk.png)
Tisztelt Olvasóink! Kedves Fogyasztók!
A kerületi általános iskolákba és gimnáziumokba a D+M Vendéglátó Kft. és a Kinder F. és K. Vendéglátó Kft. szolgáltató szállítja a tanulók számára a menzai ételt az Önkormányzat megrendelése alapján.
Alábbi tájékoztatóban az élelmezésvezető és dietetikusunk mutatkozik be. Amennyiben tevékenységük felkeltette érdeklődésüket, kérdéseiket az IMFK „Írjon nekünk” https://imfk.bp13.hu/elerhetosegeink/címre küldhetik el, azokra szívesen válaszolunk.
Az élelmezésvezető és a dietetikus feladatai az iskolai gyermek közétkeztetésben
Az élelmezésvezető feladatai:
A jogszabályi előírásoknak megfelelően összeállítja az ellátottak étlapjait. Megtervezi a közétkeztetés számára megadott különböző korcsoportok részére előírt tápanyagszükségletet, kiszámítja az ételek tápanyagtartalmát, figyel a fogyasztók szükséges napi energia bevitelére. Gondot fordít az étrendek változatosságára, időszerűségére, táplálkozás-élettani szempontok szerinti megítélésére. Az étlaptervezés során összehangolja a megrendelő, a fogyasztók igényeit a közétkeztetés során biztosítható szolgáltatással.
Étrendi típusok szerint meghatározza, előírja az egészséges táplálkozásnak és tápanyagtartalomnak megfelelő ételkészítési technológiákat. Felügyeli és ellenőrzi a főzőkonyhák tevékenységét, az ételkészítést és az elkészült ételeket.
Étlapterv összeállításakor anyaghányadot, költségkalkulációt készít. Figyelemmel kíséri az anyagfelhasználást, az árukészletet, árukiadást, az étel-alapanyagok és konyhai eszközök beszerzéseit, veszteségszámításokat végez. Leltározási, selejtezési feladatok végrehajtását szervezi és ezekben tevékenyen részt vesz.
Az élelmezésvezető érvényesíti, betartatja a HACCP – „a jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer” – előírásait, a minőségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági, higiéniai eljárásokat; a hatósági munkavédelmi, környezetvédelmi és tűzrendészeti követelményeket.
Elkészíti, betartatja és betartja az étkeztetési szolgáltató ellenőrzési tervet. Ellenőrzi a közétkeztetéssel és konyhák üzemeltetésével összefüggő jogszabályok, hatósági előírások betartását, azokat egyezteti a helyi sajátosságokkal és adottságokkal. Fogadja a hatósági ellenőröket, együttműködik, segíti munkájukat.
Munkája során használja az informatikai és telekommunikációs eszközöket, működteti az étkeztetéssel kapcsolatos információs rendszert, levelezést folytat a partnerekkel. Napi munkájába tartoznak az adminisztrációs elszámolások, a bizonylatok kezelése.
Felelős az élelmezési tevékenység gazdaságos, költséghatékony ellátásáért, a termelési feltételek és az élelmezési ellátás hatékonyságának összhangjáért.
A dietetikus főbb feladatai:
- A diétás étlapok tervezése, az étlaptervező szoftver ismerete, használata;
- A diétás ételek elkészítésének segítése, felügyelete és ellenőrzése;
- A tanulói szakorvosi igazolások elbírálása, a diéta jóváhagyása;
- Folyamatos munkakapcsolatban van az élelmezésvezetőkkel: velük együttműködve, számukra a normál étlapok – hatályos rendelet szerinti – összeállításában nyújt segítséget;
- Részt vesz az étkeztetési pályázatok szakmai anyagainak (étlapok, kiszabatok) elkészítésében.
Készítette: D+M Vendéglátó Kft.és Kinder F. és K. Vendéglátó Kft., 2025. január