Étkeztetés információk, tájékoztatók

Tájékoztató a diétás étkeztetésről

Tisztelt Szülők!

 

Az IMFK a közétkeztetésen belül szakorvosi javaslat alapján biztosítja a gyermekek számára a megfelelő, szakorvos által előírt napi diétás étkezést (főétkezést: ebédet, valamint a kisétkezéseket[1]: tízórait és uzsonnát). Az erre vonatkozó szakorvosi igazolást iskolás gyermek esetén az IMFK-ban kell leadni.

Szakorvosi igazolás megfelelősége:

A diétás főzőkonyha és az IMFK kizárólag a 37/2014. (IV. 30.) “EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról” alapján biztosít diétás étkeztetést az abban meghatározott, az alábbi szakorvosok által kiállított igazolásokon szereplő szakorvosi javaslatnak megfelelően:

“15. § (1) *  A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani a (2)-(5) bekezdésben, valamint a 16. § (5) és a (6) bekezdésében foglaltak betartásával.

  1. *  szakorvos:
  2. a) endokrinológia és anyagcsere-betegségek ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos,
  3. b) gasztroenterológia alap szakképesítéssel rendelkező szakorvos,
  4. c) diabetológiai szakorvosi licenccel rendelkező szakorvos,
  5. d) allergológia és klinikai immunológia ráépített szakképesítéssel rendelkező szakorvos;

Az emelt családi pótlékra és további kedvezményekre (pl. utazás, étkezés) jogosító szakorvosi igazolás nem megfelelő a személyre szabott étrend összeállításához, mert a dokumentumon csak a kedvezményre jogosító diéta kerül megnevezésre. Kizárólag a gyermek minden diétáját, étel érzékenységét és allergiáját tartalmazó részletes szakorvosi igazolást tudjuk elfogadni. A szakorvosi igazolás megfelelőségét minden esetben dietetikus ellenőrzi.

Amennyiben a gyermek diétájában/állapotában változás következik be, akkor azt a szülő újabb szakorvosi igazolás benyújtásával köteles jelezni az IMFK felé.

Más – a rendeletben nem meghatározott – szakorvos által kiállított igazolást nem áll módunkban elfogadni.

 

Diétás étkeztetés biztosítása:

A diétás ételeket a Korona Konyha biztosítja a gyermekek számára. Az ebédet a konyha névre szóló, légmentesen lezárt csomagolásban szállítja az iskolákba. A csomagoláson a diéta típusát is feltüntetik.

Az intézmények tálalókonyháin a diétás ételt a normál ételtől elkülönítve tárolják annak elfogyasztásáig.

A „Korona Konyha” étlapját a iskolai étlapok menüpontban közöljük.

Bővebb információkat a Korona Konyha honlapján talál: http://koronakonyha.hu/

 

Figyelem!

Amennyiben gyermekének speciális, orvos által előírt étrendet kell tartania, kérjük, mielőbb jelezze, mert a rendelésnek néhány napos átfutási ideje van.

 

[1] Gimnáziumi tanulók esetében csak az ebédet biztosítjuk.

Írjon nekünk!

Amennyiben kérdése, észrevétele van, van tájékoztatást szeretne kérni írjon nekünk.

Kérdésem van